In Oost-Afrika, net onder de evenaar, liggen Tanzania en de archipel van Zanzibar. Nergens anders is het landschap zo verscheiden. En ook cultureel is deze streek een smeltkroes: Swahili-koninkrijken, Arabische handelaars, Europeanen, minaretten en christelijke kerken, moderne hoogbouw en oude kasseisteegjes.
Trekken door de Usumbara Mountains
Na een eerste onderdompeling in Dar es Salaam reizen we naar het kuststadje Bagamoyo. Een reis met bus en bush-taxi brengt ons naar Lushoto. Van hieruit maken we een driedaagse trektocht door de Usumbara Mountains: een groene streek van plantages en pittoreske dorpjes. We genieten van de gastvrijheid van de bewoners: de Sambaa, de Kilindi, de Zigua en de Mbugu.
Wildlife in Serengeti
Onderweg naar Arusha heb je een adembenemend zicht op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Vanuit Arusha maken we ons klaar met kampeermateriaal om 3 prachtige nationale parken te bezoeken: Serengeti NP, de Ngorongoro-krater en het Tarangire NP. Meer dan 3 miljoen grote zoogdieren trekken hier over de vlaktes tijdens hun jaarlijkse migratie.
Vanuit Mto Wa Mbu maken we een fietstocht tot aan de rand van het Lake Manyara. We rijden door de velden en omliggende dorpjes.
De specerijen van Zanzibar
Na 2 weken natuur nemen we de bus terug naar Dar es Salaam. 35 km lang is daarna onze overtocht naar het tropische Zanzibar. We kuieren er door de straatjes van Stone Town, snuiven de geur op van vers verhandelde kruiden en specerijen, en we genieten van het uitzicht over de Indische Oceaan.
Ik had me voorbereid op een stuk minder 'luxe' en was vaak aangenaam verrast. In het begin miste ik de warme douche maar het was slechts kort aanpassen. De reis was veel te snel voorbij!
Het contact met de bevolking, de adrenaline tijdens de safari's en de gezellige straatjes van StoneTown waren top!
Ik ben superblij dat ik deze zomer met KrisKras op reis ben kunnen gaan. Ik heb een hoop nieuwe mensen leren kennen en onze groep was super. Ook aan KrisKras zou ik graag een dikke pluim willen geven. Telkens ik naar KrisKras belde wisten ze heel goed over welke reis ik het had en hoe die in elkaar stak. KrisKras straalt een gevoel van vertrouwen uit en dit vond ik zéér aangenaam.
De reis was zeer gevarieerd. Ik denk dat we alles uit Tanzania gehaald hebben qua uitzicht, bevolking, safari,...En Zanzibar was top om mee af te sluiten!
Vóór de reis: vertrekvergadering
Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.
Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.
de heenreis
In Zaventem stappen we op het vliegtuig. De bestemming? Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania.
de Afrika-ontmoeting
We komen rond de middag aan in Dar es Salaam en proeven onze eerste ugali (tot bolletjes gerold maïsmeel - een Tanzaniaanse klassieker).
Daarna nemen we de bus naar Bagamoyo, een klein havenstadje op 70 km ten noorden van Dar es Salaam. We verblijven er in een guesthouse waar we uitrusten en genieten van de Afrikaanse sfeer.
ontdekking van Bagamoyo
Je krijgt de tijd om uit te slapen en rustig te ontbijten. Daarna ontdekken we Bagamoyo ten top.
De ongeplaveide straatjes zijn rustig, kinderen spelen in het rond en de oude Duitse gebouwen herinneren aan een koloniaal verleden. De haven, waar de dhows worden geladen, doen ons terugkeren naar de 19de eeuw. Toen was deze stad één van de belangrijkste handelsplaatsen aan de Oost-Afrikaanse kust; het was de eindbestemming van de karavanen die vanuit het binnenland (Lake Tanganyika) kwamen. Ivoor en zout werden hier aan wal gebracht. Bestemming: Zanzibar en verder oostwaarts gelegen gebieden.
We kuieren langs Ocean Road: de vismarkt, de bootbouwers, de oude Duitse school, de vroegere douane. We nemen de tijd om met de mensen te praten, iets te drinken, en onze ogen de kost te geven.
Onderweg
Vandaag doorkruisen we het land tijdens onze verplaatsing naar het noorden. Zo komen we in Lushoto, een groen stadje op 1200 m hoogte, omringd door naaldbossen en eucalyptusbomen. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de trektocht door de Usumbara Mountains.
We overnachten er in een guesthouse.
adembenemende zichten
De benen zijn wat stram? Geen nood: we maken ze terug los tijdens een dagwandeling vanuit Lushoto naar het Irente-uitzichtpunt. Van hieruit hebben we een adembenemend uitzicht op de Masai-vlakte en de omliggende heuvels.
In de tuin van de Irente Farm kunnen we heerlijk picknicken.
driedaagse trektocht
We beginnen aan onze driedaagse trektocht met gids. Paadjes leiden ons door dorpen, langs bananenplantages en graanvelden.
We overnachten in lokale guesthouses, bij de bewoners thuis of we kamperen in tenten.
reis naar Arusha
Vanuit Lushoto reizen we per bus naar Arusha: een reis die 6 uur duurt, vermoedelijk. Want in Tanzania is reizen altijd een avontuur. De toestand van de wegen en de staat van de bussen zijn nogal variabel, waardoor je soms langer onderweg bent dan gepland.
We overnachten in een guesthouse in Arusha.
Fietstocht
Mto Wa Mbu is een klein en levendig marktstadje waar veel groenten en fruit worden verkocht, gekweekt op de vruchtbare akkers rondom. Je treft hier een mix van culturen en mensen: je kunt er Chagga-bananenbier proeven of palmolie zien maken. De Rangi gebruiken papyrus uit de omliggende meren om prachtige manden en matten te vlechten, terwijl de Sandawe bogen en pijlen maken om op klein wild te jagen. Het stadje wordt ook volop bevolkt door de Masai: hun rode en paarse stoffen geven de straten letterlijk en figuurlijk kleur.
Samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV biedt het Mto Wa Mbu Cultural Tourism Programme de mogelijkheid om via het toerisme de lokale bevolking te steunen. We maken een fietstocht tot aan de rand van het Lake Manyara NP.
’s Avonds ontmoeten we onze chauffeur en kok die ons op sleeptouw zullen nemen door de verschillende nationale parken.
We overnachten op een campsite in Mto Wa Mbu.
Tarangire Nationaal Park ontsluierd
We overnachten aan de poort van het Tarangire NP, we zijn er dus vroeg bij voor een dagje game drive. We komen er misschien leeuwen, nijlpaarden, olifanten, zebra’s, buffels, giraffen, bavianen, wrattenzwijnen of allerlei apensoorten tegen. Wie herkent een van de 350 soorten vogels die hier leven?
bezoek aan uniek ecosysteem
De ochtendstond heeft goud in de mond! Na een heel vroeg ontbijt vertrekken we rond 6 u naar het Serengeti Nationaal Park. Lunchen doen we onderweg.
In 1978 werd het park uitgeroepen tot World Heritage Site van UNESCO, en tot International Biosphere Reserve in 1981. Eindeloze grasvlakten worden er afgewisseld met schaarse schaduwstukjes onder de acaciabomen. Daartussen kan je grote families olifanten, giraffen, antilopen, apen, en heel wat andere Afrikaanse zoogdieren ontdekken.
De combinatie van Serengeti, Ngorongoro, Masai Mara (Kenia) en 4 kleinere parken vormt een ecosysteem waar meer dan 3 miljoen dieren samenleven. Hier vindt een keer per jaar de grootste dierenmigratie ter wereld plaats.
We overnachten op een campsite middenin de Serengeti.
de Ngorongoro-krater gepeild...
We ontwaken om 6 u voor een tour door de Serengeti. Een kleine drie uur later wacht het ontbijt op de camping.
Daarna vertrekken we naar de rand van de Ngorongoro-krater. Die ligt 2.286 m boven zeeniveau, 610 m lager rust de bodem. De Ngorongoro-krater heeft een oppervlakte van 265 km² en een doorsnede van 16 op 19 km. Van op de kraterwand krijg je een fenomenaal zicht op de diepte.
... en bezocht
Na het ontbijt dalen we af in de krater. De ‘big five’ staan ons op te wachten: de neushoorn, de leeuw, de luipaard, de buffel en de olifant. Ook de zebra, het nijlpaard, de hyena en het wildebeest ontbreken niet. In de krater ligt Lake Migadi, dat horden roze flamingo’s aantrekt. Net zoals een massa nijlpaarden, die overdag half onder water drijven.
We reizen terug naar Arusha en overnachten in ons vertrouwde guesthouse.
aan jou de keuze
Uitrusten van de opgedane indrukken, de stad verkennen, eens goed gaan eten… de keuze is aan jou. Arusha is levendig met diverse markten, een groot aantal winkels en een keur aan mensen die flaneren over de straten en pleinen.
terug naar Dar es Salaam
We reizen via Arusha terug naar Dar es Salaam. We overnachten in Dar es Salaam en brengen een bezoek aan de vele marktjes in deze Afrikaanse stad met zijn gezellige drukte.
We kunnen vrij kiezen hoe we onze dag invullen: een wandeling in de stad langs de vele koloniale gebouwen, een uitstap naar Bongoyo Island Marine Reserve, terrasjes en markten, er is voor elk wat wils.
welkom in Zanzibar!
We nemen de ferry die ons overzet naar Zanzibar. Welkom in Stone Town, het culturele en historische hart van Zanzibar én de meest sfeervolle stad van subsahara-Afrika. In 2000 werd Stone Town door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. Na de onafhankelijkheid van Tanzania is de stad vrijwel helemaal intact gebleven. Ze geeft een prachtig beeld van de vroegere Swahili-handelsposten langs de Oost-Afrikaanse kusten.
Stone Town is opgetrokken uit contrasten: hydrofoils varen naast traditionele dhows, internetcafés zijn gehuisvest in afbrokkelende historische gebouwen, vrouwen in kleurige boubou’s verkopen hun waren via gsm, ezelskarren staan in de file achter luidruchtige brommertjes.
De bewoners zelf zijn al even divers. In de kleine draaiende steegjes - die doen denken aan de Maghreb en het Arabisch schiereiland - kom je Indiërs, Afrikanen, Arabieren en Europeanen tegen. Wij genieten er van de sfeer, van de lawaaierige drukte, van het uitzicht over de oceaan en van de gezellige terrassen.
We overnachten in een guesthouse in Stone Town.
sfeer snuiven in Stone Town
Onze onderdompeling in Stone Town gaat verder. De Dhow-haven, de vismarkt, het oud dispensarium, het Palace Museum, het House of Wonders. Er is voor elk wat wils.
En ditmaal trek je er zelf op uit. Je kan musea en gebouwen bezoeken of rondkuieren aan de kust om te genieten van de kleurrijke boten die geladen en gelost worden. In de straatjes vind je een overaanbod aan prachtige souvenirs. Wie nog plaats heeft in zijn rugzak, kan nu de laatste gaatjes vullen.
het mooiste strand
We laten de stad achter ons en gaan op zoek naar het mooiste strand. Keuze in overvloed! Zwemmen, snorkelen, zonnen, wandelen, … meer moet dat niet zijn.
We slapen in een guesthouse aan de kust.
gepeperd terug naar Stone Town
Stone town is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de plantages waar Zanzibars wereldberoemde kruiden worden verbouwd. Je leert het geheim achter peper, muskaat, kruidnagel…
Daarnaast is er vandaag nog tijd om nog wat winkelen, een laatste babbel en een laatste maaltijd. We overnachten in een guesthouse in Stone Town.
afscheid van Afrika
In de namiddag vertrekken we naar de luchthaven van Zanzibar, waar we het prachtige eiland langzaam onder ons zullen zien verdwijnen.
Nog voor je thuis bent, zal je beseffen dat je je hart verloren hebt aan het Afrikaanse continent!
We komen vroeg in de ochtend aan in Brussel.
- Leeftijd
- 18 tot 30 jaar
- Deelnemers
- min. 6 / max. 9
- Inbegrepen
-
- vlucht Brussel-Dar es Salaam / Zanzibar-Brussel
- luchthaventaksen
- alle overnachtingen (kleinschalige hotels, hostels, lodges, guesthouses, tent/kamperen tijdens trekking en safari)
- alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
- toegangsgelden + gids + fiets in Bagamoyo
- gids in Stonetown
- begeleide fietstocht in Dar es Salaam
- 4-daagse begeleide safari (op basis van vol pension)
- begeleide tocht Mto Wa Mbu
- spice tour met gids
- aanvraagkosten visum
-
annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen, calamiteitenverzekering)
-
Join for Water-bijdrage
-
KrisKras-begeleiding
- Niet inbegrepen
- Reisbudget
- € 350
- Verzekeringen
-
Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:
- annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
- reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
- medische kosten tijdens de reis
- bagageverzekering
- kapitaal reisongevallen
- repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be
- Activiteitsgraad
-
3-daagse trekking (bagage wordt vervoerd), 1 dag fietsen; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist
- Treecological
-
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 81 .
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/ - Belangrijk
Onze voorwaarden