Op de grens van de evenaar en op de scheidingslijn van de Indische en de Stille Oceaan ligt de grootste archipel ter wereld: Indonesië. Duizenden eilandjes - variërend in grootte - worden samen de ‘gordel van smaragd’ genoemd. Het is een rijk van goden, geesten, palmstranden, bergflanken, koralen, rijstvelden en vulkanen. Hier gaan we Bali, Lombok en de Gili-eilanden verkennen, met water als leidraad.
Water als leidraad
We trekken van zuidelijk Bali richting Lombok en van de idyllische Gili-eilanden met een tropisch onderwaterleven naar sawa’s naar vulkaanmeren. We wonen een van de vele kleurrijke ceremonies bij. Tussendoor genieten we, met zicht op een magistrale zonsondergang, van een glas vers geperst sap van papaya, ananas of mango.
Ook ondergelopen rijstterrassen, fenomenale watervallen, een bezoek aan het waterpaleis, een SUP-tocht, voldoende begeleide surfuren om de voltallige groep de surfskills aan te leren, komen allemaal aan bod op deze reis.
Het behoud en het belang van proper water is cruciaal. Door een bezoek aan een lokaal project komen we te weten welke middelen worden ingezet om het koraalrif te herstellen en hoe men erin slaagt om bepaalde waterlopen proper te houden. Op die manier ontdekken we ook een prachtig ongerept stuk noordelijk Bali.
Lokaal logeren
Onderweg bestuderen we de moderne rituelen en gebruiken van het hindoeïstische Bali in het islamitische Indonesië. Met de boot varen we naar Lombok waar er naast de Kuta Lombok surfspot, nog heel wat ambachtelijke dorpen en lokale tradities aanwezig zijn.
We logeren in guesthouses, we trachten dit zo duurzaam mogelijk te doen. We proberen dan ook zoveel mogelijk bij Indonesische uitbaters te logeren.
Ter plaatse maken we zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Vóór de reis: vertrekvergadering
Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.
Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.
Vliegen naar het paradijs
We vliegen ’s nachts vanuit Brussel naar Denpasar, waardoor we de volgende dag landen in de hoofdstad van het eiland Indonesische eiland Bali. We nemen onze intrek in een prachtig verblijf aan het strand en er is tijd om even te acclimatiseren. Hallo paradijs!
Surf- en eilandgevoel bij de golven van de Indische Oceaan
Genieten en surfen staan de komende drie dagen centraal. We trekken naar het zuiden van het Bali, waar tientallen idyllische surfspots te vinden zijn. Overdag krijgen we begeleide surflessen waar we alle kneepjes van het vak leren en de golven proberen trotseren.
Als we geluk hebben, genieten we ‘s avonds van een prachtig kecak-dansspektakel bij zonsondergang. Een fantastisch, bijna dromerig tafereel waarbij het schaduwspel van de dansers zich aftekent in het schemerlicht.
Deze eerste dagen genieten we al volop van een gevarieerde Indonesische keuken. Wordt het bami goreng, sambal, gado gado of urab? Ontdek het zelf!
Ubud: watervallen, groene rijstvelden & yoga
We reizen verder naar Ubud, het culturele en artistieke hart van Bali. De relaxte sfeer in dit dorp van kunstenaars en ambachtslieden is bijzonder aangenaam. Het was dan ook de perfecte set voor de film “Eat, Pray, Love”.
Als je geboeid bent door kunst zijn de vele winkeltjes, galerijen en de kleurrijke markt een must om te bezoeken.
Ubud is het mekka van yoga als spirituele lichamelijke beleving. Hier zijn we dus absoluut aan het juiste adres om een yogales te volgen in een prachtig decor.
In hoge sferen: vulkaan beklimmen bij zonsopgang en hot springs
We worden in het holst van de nacht opgehaald door onze chauffeur. Maar onze slaapogen wennen vlug aan het donker en de adrenaline bij deze beklimming van de vulkaan Gunung Batur maakt ons al snel wakker. Na een twee uur durende klim volgt de climax: een prachtige zonsopgang met weidse vergezichten op 1717 meter hoogte. Wat een beloning!
Na de afdaling gaan we heerlijk baden in natuurlijke hot springs in de buurt. Als afsluiter brengen we een bezoek aan een van de authentieke koffieplantages.
In de namiddag is er tijd om te relaxen.
Zen: de Balinese keuken en dans
Tijd voor iets nieuws. Vandaag volgen we een kookworkshop in Ubud, waarbij we enkele echt Balinese gerechten leren klaarmaken. We starten onze workshop met een bezoek aan een lokale markt en maken kennis met de lokale ingrediënten.
Een museumbezoek in de kunstenclave die Ubud is, mag ook niet ontbreken. Het Antonio Blanco-museum is zeker en vast een aanrader!
’s Avonds kunnen we kiezen uit een waaier van restaurants en bars, de ene al exotischer gedecoreerd dan de andere. Elke avond worden schaduwspelen, dans- en muziekvoorstellingen opgevoerd in de tempels. De traditionele dans en muziek brengen de artiesten in trance en laten ons kennismaken met de rijke geestenwereld van Bali en het hindoeïsme. Er wordt gebruik gemaakt van maskers, prachtige klederdracht en de gegolfde ‘Kriss’-dolk.
tussenhalte in Padangbai
We reizen verder naar Padangbai, een klein vissersdorp dat vooral bekend is als inscheephaven naar Lombok en de Gili-eilanden.
Op weg naar Padangbai houden we halt in Kusamba. We nemen een kijkje achter de schermen van een authentiek zoutwinningproces. In de uitgeholde kokospalmen verdampt het water en in de piepkleine strohutten wordt het zout gezuiverd. Boeiend!
hoofdstuk Lombok
De ochtendstond heeft een nieuw eiland in de mond, want we nemen de boot naar Lombok. Lombok ligt zo’n twee uur varen van Bali en maakt deel uit van de Kleine Sunda-eilanden.
Met een bemo of minibus – een typisch Indonesisch openbaar vervoermiddel – rijden we richting het Zuiden van het eiland.
Surfen in Kuta Lombok: meet the locals
Onze surfskills finetunen, dat doen we in Kuta. Niet het drukke Kuta-strand op Bali, maar een authentiekere plek in het zuiden van Lombok. Kuta is een vissersdorp met ambitie, waar een echte chill vibe hangt, en de stranden rond het dorp zijn ongerept.
Er is ook tijd om de traditionele dorpen te ontdekken die aan de voet liggen van de dramatische vulkaan Gunung Rinjani. We maken er kennis met gewoonten van de Sasak, de oorspronkelijke bewoners van Lombok. Zij maken nu zo’n 80% uit van de eilandbevolking.
Sukarara, Penujak en Sengkol zijn allen dorpen met verscheidene ambachtswerken, van weverijen tot pottenbakkers.
Snorkelfestijn
Onze gids zorgt vandaag voor een onvergetelijke ervaring. Met een privéboot zoeken we de meest afgelegen snorkelplekken op. De onderwaterwereld is magisch: zeeschildpadden, koraal, kleurrijke vissen, zeepaardjes,... We doen dit op een duurzame manier, ver weg van de toeristische snorkelplekken. Onze lokale gids zorgt voor een lekkere lunch en uitleg.
Rijstvelden op het platteland van Lombok
In Tetebatu, ver weg van de grote toeristische drukte, komen we tot rust in een pensionnetje tussen de rijstvelden.
We genieten van schitterende uitzichten op rijstvelden en tabaksplantages op de vruchtbare flanken van de Rinjani-vulkaan. We verkennen het dorp en begeven ons via talrijke kronkelwegjes naar een verfrissende waterval.
Tetebatu: riviertuben en sarongs weven
Na een heerlijk ontbijt zijn we klaar voor een nieuw avontuur vandaag. Er staat een andere waterervaring op het programma, namelijk riviertubing.
Als er nog voldoende tijd is, maken we kennis met de belangrijkste artisanale ambachten van Lombok, namelijk het mandvlechten en het weven.
Gili: paradijselijke eilanden
We trekken verder naar de Gili-eilanden. Hun paradijselijke reputatie is helemaal terecht! Als je stevig doorstapt, kan je op een paar uur tijd zo’n eiland rondwandelen. De boot brengt ons naar Gili Trawangan, één van de 3 idyllische Gili-eilandjes die tussen Bali en Lombok liggen.
We laten ons helemaal meeslepen door de betovering van de Gili-eilanden. Snorkelen en zwemmen zijn hier een must. In de lagunes treffen we schitterende koraalriffen en een kleurrijk onderwaterleven aan. Het warme weer en de aangename watertemperatuur vervolledigen het perfecte vakantiegevoel. Als kers op de taart gaan we met het Gili Eco Trust op een ecologische SUP-safari.
Wandeling door de rijstvelden en waterpaleis
Terug in Bali, waar we naar een stukje Bali trekken waar het massatoerisme minder aanwezig is.
Onze eerste halte wordt Tirtagangga, thuisdorp van het Water Palace. Dit waterpaleis is gebouwd op een heilige bron, en huist naast koninklijke baden ook vijvers vol koikarpers, fonteinen, tuinen,... allemaal in een unieke combinatie van Chinese en Balinese architecturale stijlen. Vergeet je zwemkledij niet, want je kan in dit prachtige decor ook zelf een duik nemen! Werkelijk te mooi voor woorden.
Optioneel kunnen we een bezoek brengen aan de Lempuyan. Deze acht minder bekende tempels zijn zeker een bezoek waard.
off the beaten track en koraalriffen
We vervolgen onze tocht door het noorden van Bali, richting Pemuteran. Op een viertal uur rijden is deze streek veel minder toeristisch dan het zuiden van het eiland. Hier kunnen we echt tot rust komen en één met de natuur.
Indonesië heeft het grootste aantal koraalsoorten ter wereld, maar twee derde van het rif is jammer genoeg aangetast.
We slapen op een duurzame plek – vlakbij het strand- waar we alles te weten komen over het herstel en behoud van het koraalrif. Dit is onze uitvalsbasis voor de volgende dagen.
In deze streek is er aan tempels, meren en watervallen geen gebrek. Optioneel kunnen we ook een boottocht maken om dolfijnen te spotten.
Sowieso brengen we – samen met een officiële parkgids- een bezoek aan het nationaal park van Barat, het enige nationaal park van Bali. Een gegidste excursie leidt ons langs moessonbos, savanne, zandstranden en mangrove. Wie weet spot jij de rijstvogel, de Javaanse klauwier of Javaanse blauwstaartpitta?
van groen naar grijs
Hopelijk is er op deze laatste dag in Bali nog genoeg tijd voor een heerlijk ontbijt met banana jaffles en tropische fruitsla.
Dan is het zover: we moeten het paradijs achter ons laten. We rijden naar de luchthaven van Denpasar en nemen van daaruit het vliegtuig naar Schiphol nemen. Eens geland, is Brussel maar een treinrit van ons verwijderd.
Na al dat groen van de afgelopen weken maakt België sowieso een grijze indruk!
- Leeftijd
- 18 tot 30 jaar
- Deelnemers
- min. 6 / max. 9
- Inbegrepen
-
- vlucht Brussel-Denpasar (2x nachtvlucht)
- luchthaventaksen
- alle vervoer ter plaatse
-
alle overnachtingen
- begeleide trekking Mount Batur, hot springs, bezoek koffieplantage
- Rivier tuben (incl. materiaal, begeleiding)
- bezoek waterpaleis
- gegidste daguitstap snorkelen (transport, privé boot, lunch, drank, snorkelmateriaal)
- yogales Ubud
- kookworkshop
- ecologische SUP Safari
- surflessen met leraar (3 x 2u.) + huur surfplank
- bezoek Biorock project
- verzekeringen (bijstand, annulatie en vakantieonderbreking)
-
Join for Water-bijdrage
-
KrisKras-begeleiding
- Niet inbegrepen
- Reisbudget
- € 430
- Verzekeringen
-
Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:
- annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
- reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
- medische kosten tijdens de reis
- bagageverzekering
- kapitaal reisongevallen
- repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be
- Activiteitsgraad
-
actieve vakantie, vulkaantrekking 4uur, fietstocht, surfen, suppen, snorkelen, wandelen.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist. - Treecological
-
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 133 .
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/ - Belangrijk
Onze voorwaarden