In het Spaanstalige Centraal-Amerika ligt een piepklein landje dat behoort tot de Britse Commonwealth. De mensen spreken er Creools, een soort verbasterd Engels. Belize is op de wereldkaart nog geen zakdoek groot, maar het zit tjokvol moois.
Tropische stranden en het langste koraalrif van Amerika
Van op een maagdelijk wit strand duik je het turkooizen zeewater in. Een zee, waarin meer dan 450 cayes en eilandjes verspreid liggen. Onder water bevindt zich een wondermooie parallelle wereld, bewoond door zeezoogdieren, schildpadden, koralen, dolfijnen en meer dan 400 soorten vissen. Belize is de trotse eigenaar van het langste koraalrif van het Amerikaanse continent.
Bij de Maya's
In het tropische regenwoud rond San Ignacio torenen de Mayaruïnes hoog boven de bomen uit. Van op de Macal-rivier spotten we misschien een tapir, het nationale dier. We worden ingewijd in de medicinale plantenwereld van de Maya’s. Op de grens met Guatemala bezoeken we Xunantunich, een belangrijke Mayasite. In het Toledo-district logeren we bij de Kekchi-Maya en Mopan-Maya.
Onze reis begint en eindigt in Mexico.
We logeren in hutten boven de jungle, in pastelkleurige bungalows op het strand, bij de dorpsbewoners thuis, boven het rif op Tobacco Caye en in gezellige guesthouses in het binnenland.
Aarait!
Vóór de reis: vertrekvergadering
Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.
Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.
Zaventem – Cancun – Playa del Carmen
We spreken af in de vertrekhal van Zaventem en we landen zoveel uren later in Cancun, Mexico. Om al een stukje richting Belize te reizen, rijden we een uurtje verder naar Playa del Carmen.
Tot ongeveer 10 jaar geleden was dit een rustig vissersstadje maar sinds de toenemende populariteit van Cancún wordt ook Playa een favoriete vakantiebestemming voor veel toeristen. Overal klinkt de latino-vibe, als het niet te laat is en we zijn niet te kapot van de lange reisdag slurpen we van onze 1ste cocktail voor we de nacht inzetten. Onze eerste kennismaking met de Caribische sfeer zit erop.
We overnachten in Playa del Carmen.
Playa del Carmen - Corozal
Vandaag gaan we de Mexicaanse grens over en zetten onze eerste stappen in Belize. We ruilen het Spaans voor het Engels en Creools. De bevolking verandert van Mestizo en Indio naar Garífuna en Criollo. Onze eerste stop net over de grens is Corozal, een luchtig plaatsje aan de zee waar je, als de wind goed zit, overal vergezeld wordt van een reggae-sound. Kapperszaken waar vlechtjes gelegd worden, restaurantjes in pastelkleurige huizen, Chinese grootwarenhuizen, Mennonieten op de markt, een lange dijk langs de zee,… we komen langzaamaan in de Belize-sfeer.
We overnachten in Corozal.
Corozal – Oranje Walk: de boeren in Belize
We verkennen Corozal en komen wat op adem van de voorbije reisdagen. Nadat we uitgecheckt zijn in ons hostel trekken we naar Orange Walk.
Deze stad is het centrum van de landbouw in Belize. Dat merk je ook aan de grote aanwezigheid van Mennonieten op de markt. Blanke mannen en vrouwen gekleed zoals onze betovergrootouders. Ze spreken een soort oud Duits dat nauw aanleunt bij het Nederlands. Alhoewel ze slechts een paar procent van de bevolking van Belize uitmaken wordt bijna de ganse landbouw door hen gedragen.
We overnachten in Orange Walk.
Oranje Walk – Martz farm bij Benque (Mopanrivier): in een diepe slaap
We trekken naar het groene binnenland aan de Guatemalteekse grens. We rijden naar San Ignacio, de eigenaars van de cottages aan de Mopan-rivier komen ons hier ophalen.
Onze slaapplaats ligt diep in de jungle die de oevers overwoekert. Brulapen, kikkers, tapirs, miereneters, rode en blauwe ara’s vergezellen ons vannacht met hun geluiden.
We overnachten in Martzfarm, Benque.
Martz farm bij Benque: last van kwaaltjes?
In het hart van de hooglanden, het land van mahoniehout, mango’s en jaguars, vind je 777 km² beschermd woud: het Mountain Pine Ridge Forest Reserve.
Samen met een lokale gids bewandelen we de Rainforest Medical Trail. De medische kennis van de Mayas was legendarisch en deze tocht leidt ons langs meer dan 100 soorten medicinale planten. Het lijkt wel een enorme natuurlijke apotheek! We banen ons een weg met de boot.
We overnachten in Martzfarm, Benque, morgen keren we terug naar San Ignacio.
Martz farm – San Ignacio: op de uitkijk
We rijden terug naar San Ignacio, een rustige stad gelegen in de tropische vallei van de Macal-rivier. San Ignacio staat ook bekend als ‘Cayo’, eiland in het Spaans. Deze naam heeft de stad te danken aan haar ligging in de samenvloeiing van de Macal- en de Mopan-rivier. Omringd door verschillende nationale parken is dit de ideale uitvalsbasis.
We overnachten in San Ignacio.
San Ignacio
We bezoeken vandaag eerst de Mayasite van Xunantunich. Het gebouwencomplex werd opgetrokken tussen de 8e en de 11e eeuw.
El Castillo, het hoogste en meest impressionante gebouw van de site, is zichtbaar vanuit de wijde omgeving. Omdat het op de route lag tussen Tikal, in het huidige Guatemala, en de Caribische kust kon men van hieruit die handelsroute controleren. We beklimmen de steile trappen en genieten van het grandioze uitzicht over de valleien en het groene woud.
We overnachten in San Ignacio.
San Ignacio – Tobacco Caye
Met de bus rijden we een paar uur verder naar Dangriga. We charteren een boot naar een piepklein tropisch paradijs, Tobacco Caye. Als we klein zeggen, bedoelen we ook klein. Je kan het eilandje helemaal rond zwemmen!
Veel heb je hier niet nodig: enkele hutjes op palen, hangmatten en een beach bar. Cocktails drinken met zicht op de smaragdgroene zee … wat wens je nog meer?
Met onze zwemvliezen aan wandelen we een meter ver in zee. We leggen ons plat op de buik en genieten van de wondere onderwaterwereld. ’s Avonds smullen we van de versgevangen vis en luisteren naar de stilte.
We overnachten 2 nachten op Tobacco Caye (redelijk primitief).
Placencia
Vandaag moeten we vroeg uit de veren. De boot brengt ons terug naar Dangriga of wie weet rechtstreeks naar Placencia, afhankelijk van de uurregelingen van de boten. Placencia ligt op de tip van een lang smal strookje schiereiland. Doordat het zo afgelegen is, heerst er dezelfde laidback sfeer als op de eilanden. Hier vind je de mooiste stranden van Belize. Het eten is er heerlijk en de bewoners zijn ontzettend vriendelijk. In een mum van tijd maak je kennis met het hele dorp.
We overnachten in Placencia.
Monkey River
We maken een dagtrip naar de Monkey River. In en rond deze rivier wemelt het van vis, vogels, schildpadden, krokodillen en brulapen. We vertrekken ’s morgens vroeg met de boot. Eerst varen we een half uurtje door de golven voor we rustig de rivier opglijden.
Langs de bospaden bewonderen we de grootsheid van Moeder Natuur tijdens een prachtige wandeling.
We overnachten in Placencia.
2-daagse Eco-trail
De transportroute vandaag is tamelijk ingewikkeld. We trekken naar het Toledo district naar de fagelegen Maya-dorpen.
De Toledo Ecotourism Association runt een dorpsguesthouse en heeft een Ecotrail programma uitgewerkt. Hierbij worden de traditionele dorpen van de Mopan Maya, Kekchi Maya en Garifuna ingeschakeld.
De accommodatie is eenvoudig, maar de opbrengsten zijn voor de dorpsbewoners. We eten bij een familie thuis. Deze kans om vragen te stellen en inzicht te verwerven in het dorps- en familieleven is uniek. Het kan vreemd overkomen dat ze ons niet vergezellen tijdens de maaltijd, maar verder gaan met hun dagdagelijkse taken.
Tijdens ons verblijf is er keuze uit verschillende activiteiten: kookworkshop, een begeleide wandeling, bezoek aan een cacaofabriekje, dans en muziek, storytelling, etc…
Het landschap varieert sterk, meestal liggen de dorpen bij een rivier. Rond de dorpjes kunnen we watervallen, grotten en Mayaruïnes bezoeken met een lokale gids. De huizen hebben doorgaans 2 kamers en bestaan uit aarden vloeren met houten daken en muren. De meeste van deze dorpen ontstonden rond 1850, vooral door Mayas die de onderdrukking in Guatemala ontvluchtten.
iedereen kent iedereen in Hopkins
Vroeg in de ochtend wachten we samen met de schoolkinderen aan de rand van de weg op de schoolbus. We rijden mee tot aan Dump Junction, waar we terug noordwaarts reizen. Via de Southern Highway bereiken we Hopkins.
Het is een langgerekt vissersdorp met 2 straten. Slechts 1200 inwoners, overwegend Garifuna, wonen hier. Overal word je begroet met ‘hi’ of ‘hello’. Het dorp ligt 7 km weg van de Southern Highway en bestaat sinds 1942. Hopkins is een heel rustig badplaatsje waar weinig toeristen komen. Toch valt er veel te beleven. Wie wil kan fietsen, kajaks of surfplanken huren.
's Avonds kunnen we met wat geluk genieten van Garifuna drums en dans.
de hoogte in
Vandaag bezoeken we het Cockscomb Basin Nationaal Park. Met meer dan 400 km² is het de ideale habitat voor een uiteenlopende mix van inheemse diersoorten. Er leven verschillende soorten wilde katten zoals jaguars, puma’s en ocelots, maar ook agoutis, miereneters, tapirs, otters en herten.
Het park herbergt de hoogste toppen van de Mayabergen. Met een hoogte van 1120 meter is de Victoria Peak de tweede hoogste berg van het land. We wandelen door het overweldigende tropisch regenwoud en zoeken verkoeling in een waterval.
Caye Caulker
Vandaag moeten we vroeg uit de veren. We nemen de bus naar Dangriga, en gaan via Belize City met de boot naar het prachtige Caye Caulker. De straten zijn kleine wegels, gevormd uit hagelwit zand. Hier rijden geen auto’s, alleen stille elektronische wagentjes.
Overal zie je ‘Go Slow’ en ‘Stop’ signalisatie, ook al zijn er in de verste verte geen vervoermiddelen te bekennen. Trouwens, iedereen op het eiland wandelt van nature langzaam. Regelmatig stoppen voor een babbeltje is de boodschap.
Van de ontspannen sfeer op dit eiland word je vanzelf goedgehumeurd. Hier willen we wel wat langer blijven! Rondwandelen, kajakken, zwemmen, smullen van geroosterde kip op het strand, genieten van een fruitcocktail op een terrasje, … Alles kan, niets moet. We genieten van onze laatste dagen in Belize!
Vanuit Caye Caulker kan je fantastische snorkeluitstappen maken. Wij combineren dit met een bezoek aan Ambergris Caye. Bereid je voor op een buitengewone ervaring!
Een ervaren gids snorkelt samen met ons in het turkooizen water en toont ons vissen, zeeschildpadden, levend koraal en ander moois. Ambergris was vroeger een vissersdorpje, nu is het een levendig eiland met de beste restaurants van het land. Wist je dat Ambergris het eiland is dat bezongen wordt door Madonna in ‘La isla Bonita’?
We overnachten 3 nachten in Caye Caulker.
van Caye Caulker naar Tulum
We nemen de Thunderbolt boot naar Sartaneja. De bus neemt ons mee de grens over en brengt ons naar Tulum, waar we ook overnachten.
Tulum: Mexicaans paradijs
Tulum staat voor Maya-ruïnes en prachtige lange witte stranden. Er is een uitdagende hoeveelheid cabaña’s te huur op het strand. We zoeken de mooiste uit om er onze nacht door te brengen. Tequila, tortillas met frijoles, mole poblano strelen onze tong, terwijl we ondertussen genieten van het zicht op zee.
Bijzonder bezoek
De Maya-site van Tulum die heel mooi bewaard is, is vooral populair vanwege haar spectaculaire ligging. Het beeld van de ruïnes op de kliffen aan het strand hebben al menig cover van tijdschrift of reisgids gesierd.
Om de grote massa toeristen te vermijden bezoeken we de site ’s morgens vroeg. Een mooier einde voor deze tropische reis kunnen we niet bedenken. In de vooravond zetten we koers naar Playa del Carmen.
Terugreis
Met een reistas vol vuile was, massa’s goede herinneringen en een hoofd waarin reeksen adembenemende plaatjes voor eens en altijd zijn opgeslagen, kunnen jullie je dierbaren beginnen te vertellen over deze fantastische reis aan de andere kant van de wereld.
- Leeftijd
- 18 tot 30 jaar
- Deelnemers
- min. 6 / max. 9
- Inbegrepen
-
- vlucht Brussel-Cancún (h/t)
- luchthaventaksen
- departure taksen
- exit taksen
- alle overnachtingen (pension, hut bij Kekchi-maya)
- openbaar vervoer ter plaatse
- huur fiets (1d)
- snorkeltrip met gids
- toegang Xunantunich en Tulum
- gegidste wandeling Rainforest Medicine Trail
- gids en bezoek Chaa Creek Natural History Centre
- toegang Cockscomb Basin NP
- gegidste excursie Monkey River
-
annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen, calamiteitenverzekering)
-
Join for Water-bijdrage
-
KrisKras-begeleiding
- Niet inbegrepen
- Reisbudget
- € 500
- Verzekeringen
-
Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:
- annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
- reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
- medische kosten tijdens de reis
- bagageverzekering
- kapitaal reisongevallen
- repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be
- Activiteitsgraad
-
korte wandelingen, 1 dag fietsen, 1 dag snorkelen, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist
- Treecological
-
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 94 .
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/ - Belangrijk
Onze voorwaarden